Frank.frankmediation.nl
Shares

Jonge mensen: volwassen problemen

Shares
scheiding

Neem signalen van kinderen serieus en behandel ze als volwassene: hun problematiek is al volwassen, jammer genoeg!

Laatst kwam ik een aangrijpend voorbeeld tegen van een kind die 5 jaar na echtscheiding van zijn ouders nog steeds met de wrange vruchten hiervan te maken heeft.

Het jochie van 7 jaar voelt zich op zijn gemak bij zijn moeder. Het kind doet aan basketballen in het dorp en thuis speelt hij met de hond. Een normaal leven, passend bij die leeftijd.

Je kan het artikel ook lezen in het For You Magazine.

More...

 Klik daarvoor op onderstaande button:

De gedachte alleen al dat hij naar zijn vader moet, zorgt voor extreem vreemd gedrag. Dat uit zich  op school, thuis bij zijn moeder, met vriendjes en bij de sportvereniging. Grote mond, vooral tegenover hulpverleners die vinden dat hij naar zijn vader moet, overdag in zijn broek plassen en ontzettend bang zijn dat zijn moeder hem in de steek laat. Moeder doet haar best haar zoontje gerust te stellen.

Even helpt dat, maar als de angst hem in de greep krijgt – en dat gebeurt alleen al bij de gedachte aan zijn vader – slaan alle stoppen bij hem door. Triest! Ik denk dat we dergelijke signalen van kinderen serieus moeten nemen.

Een kind van deze leeftijd kán niet verzinnen wat geestelijk - en lichamelijk geweld is als hij dat niet zelf ondergaat. Concrete signalen die wij (familie, kindinstanties, mediators, rechters en advocaten)  van kinderen horen, mogen wij niet negeren. Daarmee ontken je een mens, ook al is hij 7 jaar.

Het verbaast mij in hoge mate dat onderzoeken door de Raad van de Kinderbescherming (Veilig Thuis) niet echt luisteren naar het kind. Het is niet altijd zo dat onaangepast gedrag van kinderen alleen in het kind zelf zitten. Er kunnen externe oorzaken zijn waardoor een kind onaangepast gedrag vertoont omdat ze niet weten hoe ze dat anders duidelijk moeten maken aan de volwassenwereld. Welke volwassene prikt daar doorheen?

De hulpverleners bij de Raad voor de Kinderbescherming gaat nog teveel uit van het adagium: “Wij zijn de volwassenen, wij weten het en jij hebt maar te luisteren”.

In het bovenstaande voorbeeld is dat naar mijn idee het geval. Veilig Thuis doet onderzoek naar de psyche van het kind. Daar ligt de nadruk op. De thuissituatie bij vader en moeder wordt onderzocht, maar de psyche van de ouder niet. Ik heb nog niet meegemaakt dat op basis van gedrag en uitspraken van een 7 jarige één van de ouders uitgesloten wordt van een bezoekregeling. Waarom zou dat niet kunnen?

Er wordt vaak teruggegrepen op het algemene recht dat een kind recht heeft om zowel zijn vader als zijn moeder te bezoeken. Op zich een prima en correct uitgangspunt! Voor veel kinderen van gescheiden ouders werkt dat gelukkig goed. Dienen we daarmee het kind in alle gevallen? Dit algemene uitgangsprincipe kan in specifieke situaties tot grote schade lijden bij het kind. In dit geval is de vader al beschadigd. Die schade heeft plaatsgevonden vóór de geboorte van zijn nu 7 jarige zoon. Dus er is sprake van een verziekt familiesysteem. Toepassen van een algemeen rechtsbeginsel draagt niet bij aan het doorbreken van een verziekt familiesysteem.

Ik ben een groot voorstander van maatwerk.

About the Author Frank

In mijn werk houd ik mij bezig met familiekwesties en arbeidsgeschillen. De familiekwesties hebben voornamelijk betrekking op echtscheidingen en erfeniskwesties. De arbeidsgeschillen gaan over spanningen op het werk en (het afwenden van) ontslagprocedures. Ik ben geregistreerd bij de (inter-)nationaal erkende beroepsvereniging voor mediators, onderhandelaars, conflictcoaches en arbiters, genaamd het ADR (Alternative Dispute Resolution).

follow me on:

Leave a Comment: