Frank.frankmediation.nl
Shares

Scheiden: het omgekeerde huwelijksaanzoek

Shares

ELK GEZOND DENKEND MENS BEGINT VOL GOEDE MOED AAN DE DUURZAME RELATIE

Aan jullie huwelijksdag of het aangaan van jullie samenlevingscontract gingen veel voorbereidingen vooraf. Een vrolijke spanning maakte zich van jullie meester. En dan is het zover: de ontlading komt op die dag en jullie konden jullie geluk niet op. Hopelijk kunnen jullie daar nog steeds met veel plezier op terugkijken. Gaande jullie samenzijn, loopt het anders dan jullie tevoren hadden gedacht. Betekent dat altijd het einde van een relatie?

Een crisis in de relatie betekent niet gelijk scheiden

More...

“Nee, hoor", zegt Frank Zuijdweg van Frank Mediation, hulp bij conflicten, "een crisis in een relatie kan je te boven komen. Het hoeft niet altijd het einde van de relatie te betekenen. Als je voor mediation kiest, betekent dat niet automatisch scheiden”.

Hoe gaat mediation in zijn werk?

Eén van de partners ziet de relatie niet meer zitten en wil scheiden. Dat is nogal een besluit dat je niet één-twee-drie neemt. Daarom gaan we eerst het gesprek  aan. In bijzijn van een mediator gaat dat vaak beter dan dat jullie met z’n tweëen thuis aan de keukentafel zitten.  Een goede reflectie van de afgelopen tijd en – eenvoudig gezegd - jullie periode tot nu toe samen, jullie gevoelens en wensen, wat je fijn vond en niet meer, wat je mist, bespreken we. Bewustwording hierover, daar gaat het om! 

Vraag een onafhankelijke professional om hulp

Goed dat jullie onvrede over de relatie uiten. Je trekt aan de bel! Mediation kan helpen om de communicatie tussen jou en je partner gestructureerd op gang te krijgen. Veel paren luisteren niet meer goed naar elkaar en de non-verbale signalen worden verkeerd begrepen. Jullie lopen vast en is een scheiding dan de oplossing? Niet altijd. Om daar achter te komen, kan je mediation doen. Je gaat samen op zoek naar wat er speelt en een professional begeleid jullie in dat proces. En uiteindelijk nemen jullie een besluit: scheiden of niet? Enter your text here...

Los het samen op...

Als jullie toch besluiten te scheiden, helpt mediation jullie verder om alles te regelen. Eigenlijk gaat in een echtscheiding net zoveel energie zitten als in de voorbereidingen van jullie huwelijk of duurzaam samenwonen met dit verschil dat het in kortere tijd gaat. Veel emoties, veel zaken te regelen en je voorbereiden op een toekomst zonder elkaar. Zo kan je een scheiding zien als een omgekeerd huwelijksaanzoek.

Ontvlechten van elkaar

Mediation bij echtscheiding gaat over er samen uitkomen, loslaten van elkaar, in de waarde laten, het verdelen van de eigendommen, financiële verdeling en belastingzaken. Kinderen moeten een plaats geven die zij verdienen. Juist omdat je het gesprek aangaat in bijzijn van een professional wordt er veel ellende voorkomen. Zeker in een langdurige relatie zijn jullie met elkaar vergroeid. Jullie “ontvlechten” als het ware bij een scheiding. 

Zachtheid naar elkaar

Jullie ruimen jullie leven op en maken beiden een nieuwe start. Het levert heel veel op als je kan opruimen in een intieme sfeer van zachtheid naar elkaar. Daarna kunnen jullie – apart van elkaar – beginnen met het verwerken. Als je je verwerking al kan starten zonder negatieve gevoelens jegens je ex-partner, begrijp je dat jullie al een grote voorsprong hebben.  Ex-partners die geen negatieve gevoelens koesteren jegens elkaar, belasten hun kinderen niet met een loyaliteits- of identiteitsprobleem. Dat is goud waard! Jullie kunnen zo ook na een scheiding met elkaar communiceren, bijvoorbeeld over de kinderen. Op deze manier met je scheiding omgaan, maakt jullie vrij van negatieve ankers uit het verleden en biedt de mogelijkheid om een nieuwe liefde met liefde te ontvangen.

Als het dan toch tot een echtscheiding komt, laten we dan onze relatie  met liefde afsluiten. Dat helpt je verwerking en dat geeft hoop voor de toekomst!  

Conclusies:

  1. Vraag een onafhankelijke professional om hulp

  2. Los het samen op en ontvlecht van elkaar

  3. Zachtheid bij elkaar na een scheiding legt de basis voor een gezonde relatie met en ander na je scheiding. Werk aan zachtheid jegens je ex-partner tijdens je scheidingsperiode.

Om je te helpen adviseer ik je de gratis video te bekijken:

About the Author Frank

In mijn werk houd ik mij bezig met familiekwesties en arbeidsgeschillen. De familiekwesties hebben voornamelijk betrekking op echtscheidingen en erfeniskwesties. De arbeidsgeschillen gaan over spanningen op het werk en (het afwenden van) ontslagprocedures. Ik ben geregistreerd bij de (inter-)nationaal erkende beroepsvereniging voor mediators, onderhandelaars, conflictcoaches en arbiters, genaamd het ADR (Alternative Dispute Resolution).

follow me on:

Leave a Comment: