Frank.frankmediation.nl
Shares

Hoe moet je nu verder met je relatie?

Shares
relatie

De zomervakantieperiode staat weer voor de deur of is voor sommigen al in volle gang. Een mooi moment om de balans op te maken over je relatie. In het magazine For You heb ik daarover in de zomereditie 2017 bijgevoegd artikel geschreven. Een aantal relatievragen helpen je in het gesprek met je partner en om over je relatie na te denken.  

More...

De vakantietijd staat weer voor de deur. Heerlijk! Eindelijk met het gezin erop uit. In ForYou Magazine lees je allemaal hoopvolle en blijde berichten. Na hard werken heb je dat ook verdiend. Hopelijk brengt dit blad je op leuke ideeën. Dat werkt mee aan de kwaliteit van je relatie en de sfeer in huis. Een kleine tip uit ForYou Magazine kan veel betekenen voor de sfeer in het gezin. Fijn is dat! Gelukkig loopt het voor veel mensen zo. Maar geldt dit voor iedereen? 

Teambuilding: elkaar beter leren kennen

Heel veel mensen pakken de campingspullen van zolder of hebben een vliegreis geboekt en gaan lekker op vakantie. Frankrijk is al decennialang een favoriete bestemming. Allemaal gelukkige gezinnen, zou je zo denken, die toe zijn aan rust en ontspanning. Een vakantieperiode is tijd maken voor elkaar en dus tijd voor bezinning. Een prachtige periode om de balans eens op te maken over jullie relatie. 

Enkele vragen die kunnen helpen in het gesprek over jullie relatie:

 • Hebben we het nog wel fijn met elkaar?
 • Wat kunnen we verbeteren?
 • Groeien we samen nog of staan we stil?
 • Vinden we alles maar gewoon?
 • Zie ik ook écht wat mijn partner nodig heeft én ziet mijn partner wat ik nodig heb?
 • Waar kunnen we met elkaar verdiepen?

Mooie bezinningsvragen die diepgang kunnen geven aan de relatie. 

Er is een groep Nederlanders die met een heel ander gevoel op vakantie gaat. Daarbij spelen gevoelens van onzekerheid en spanningen over de relatie. Aan de buitenkant kun je dat niet altijd zien, maar in het achterhoofd spelen andere gedachten: 'Pfff... Deze vakantie wil ik erachter komen of we wel door moeten gaan in onze relatie. Het wordt een test, dus. Wil ik deze relatie nog wel? Of houden we elkaar vast in een beklemmende relatie? 

Spanningen spelen in méér gezinnen dan je denkt

Onzekerheid en spanningen in de relatie spelen al een tijdje onderhuids. Maar ja, wie durft als eerste te praten of hakt mijn partner gelijk de knoop door? Deze spanningen spelen in méér gezinnen dan je denkt; ook in gezinnen waarbij je zou denken dat het allemaal 'koek en ei' is.   

Bouwen aan je relatie

Een relatie heb je om verder te groeien op je persoonlijke pad. Je partner heeft de psychologische verplichting op zich genomen om je daarin te ondersteunen op basis van liefde. Daarmee hoeven jullie nog niet hetzelfde te doen en mogen jullie totaal verschillend zijn... Als die steun ontbreekt, word één van de twee onrustig. Je gaat bij je partner zoeken of die steun nog wel te vinden is. Als blijkt dat dat niet lukt, groeien jullie uit elkaar. Dat gaat ongemerkt. Daarom is de vakantieperiode ook een mooi moment om eens stil te staan in hoeverre jullie elkaar - en op welke manier - nog steunen in jullie eigen proces. Op die manier bouw je aan jullie relatie. Dat is, in een paar woorden gevat, wat een relatie voor veel mensen betekent. Niet gesteund en niet meer begrepen worden door je partner geeft een sterk gevoel van eenzaamheid. Je voelt je op jezelf teruggeworpen. Dat zijn belangrijke signalen die je niet mag wegdrukken, omwille van de lieve vrede. 

Moreel ben je verplicht er iets aan te doen. Hopelijk blijven jullie nog 'on speaking terms'.   Vaak denken mensen aan een relatietherapeut die kan helpen wat zicht te krijgen op jullie situatie. In mijn praktijk als mediator hoor ik daar wisselende verhalen over. De ene keer hebben mensen daar baat bij, de andere keer hoor ik dat het de laatste poging was om er alles aan gedaan te hebben. 

Oriëntatiesessie

In mijn mediationpraktijk bied ik een oriëntatiesessie aan. Hierin bespreken we open en eerlijk hóe en óf het verder moet met de relatie. Daar nemen we uitgebreid de tijd voor. Mochten jullie besluiten de relatie te beëindigen en jullie willen dat via mij regelen, dan zijn de oriëntatiegesprekken gratis

Tips om met conflicten om te gaan

Gebruik deze tips vooral in de periode vóórdat je een gesprek hebt met een onafhankelijke deskundige. 

 • Het overkomt ons allemaal dat we ertoe neigen om elkaar in lastige situaties van alles te verwijten.
  Wees je ervan bewust dat dat je niet veder brengt. Stop ermee om elkaar te beschuldigen. 

 • Blijf vriendelijk. 
  Het gaat over de relatie die niet lekker loopt. Jij en je partner steken als mens goed in elkaar. Scheid de moeilijke situatie van de mens, hoe moeilijk dat soms ook voelt. 

 • Nodig je partner uit om samen op zoek te gaan naar een onafhankelijke deskundige die oog heeft voor jullie beiden. 
  Richt jullie energie op het vinden van een onafhankelijke deskundige in plaats van op de pijn van dit moment. 

 • Het is heel verleidelijk om jouw verhaal met andere mensen te delen. 

  Het is begrijpelijk dat je af en toe een uitlaatklep nodig hebt, maar wees alsjeblieft zorgvuldig in de selectie van je vertrouwelingen. Te véél delen met andere mensen belemmert je later om in vrijheid jouw eigen proces te volgen. Als je op een vriendelijke manier aangeeft dat je er met je partner uit wilt komen, begrens je de groep waarmee je je privéleven deelt. Jouw privéleven hoeft niet op straat te liggen. 

Dilemma: relatie stoppen of doorgaan?

Mijn meerwaarde als mediator is jullie zo goed mogelijk te begeleiden in het besluit over jullie relatie. Het moet bij jullie passen. Op basis daarvan nemen we vervolgstappen. Voor het ene stel kan dat voortzetting van de relatie betekenen in al of niet gewijzigde vorm, voor een ander stel kan dat echtscheiden betekenen. Ook dan ben ik er voor jullie. 

Mocht het tot een echtscheiding komen, dan gaan we alles netjes regelen. In deze lastige periode ben ik er voor jullie beiden. Dat betekent dat ik jullie in emotioneel opzicht steun, ik je soms tegen jezelf bescherm, oog hebt voor jullie kinderen en jullie help de communicatie op gang te brengen om door deze lastige en cruciale fase in jullie leven te komen. Na afloop van het mediationtraject bij mij moeten jullie het gevoel hebben dat jullie beiden verder kunnen. Dat kan, met goede mediation!

Een fijne vakantietijd voor iedereen gewenst! 

Slot

Frank Zuijdweg is (familie)mediator, conflictcoach en onderhandelaar. Hij schrijft in de komende uitgaven van For You Magazine in 2017 over verschillende onderwerpen binnen mediation. 

About the Author Frank

In mijn werk houd ik mij bezig met familiekwesties en arbeidsgeschillen. De familiekwesties hebben voornamelijk betrekking op echtscheidingen en erfeniskwesties. De arbeidsgeschillen gaan over spanningen op het werk en (het afwenden van) ontslagprocedures. Ik ben geregistreerd bij de (inter-)nationaal erkende beroepsvereniging voor mediators, onderhandelaars, conflictcoaches en arbiters, genaamd het ADR (Alternative Dispute Resolution).

follow me on:

Leave a Comment: