Frank.frankmediation.nl
Shares

Tips om je mediator te kiezen

Shares

Waar moet ik op letten als ik een mediator zoek?

Heb je plotseling met een conflict te maken? Op je werk of in de privésfeer? Dan is het het beste als het conflict niet escaleert en je tot een bevredigende oplossing komt. Mediation is een heel goed instrument om dat doel te bereiken, maar daarin is het ook heel belangrijk dat je een mediator kiest waarmee je een "klik" ervaart.

More...

Dit om teleurstelling te voorkomen. In dit artikel geef ik een aantal indicatoren die je kan gebruiken voor de keuze van een mediator zodat jij de mediator kan kiezen die bij je past om je conflict de wereld uit te helpen.  

Kies je mediator zorgvuldig uit. Laat je niet alleen leiden door specialismen van de mediator. Soms is het handig om een mediator bij jou uit de buurt te kiezen, maar er is niks mis mee om een mediator uit een ander deel van het land te kiezen in verband met je privacy.Naast cliënten uit Deventer ontvang en bezoek ik ook cliënten ver buiten Deventer. Een full-time mediator heeft Nederland tot zijn werkgebied. 

De mediator moet aangesloten zijn bij een erkende beroepsvereniging

mediator

Mediator zijn is jammer genoeg nog geen beschermde titel. Iedereen kan de beroepsnaam “mediator” gebruiken. In Nederland zijn er twee beroepsverenigingen die kwaliteit waarborgen van de aangesloten mediators: MfN (Mediators federatie Nederland) en het ADR (Alternativ Dispute Resolution).

Deze beroepsverenigingen overleggen met elkaar om samen een vuist te maken naar de landelijke politiek om het vak als mediator wettelijk te beschermen. Zij reageren op wetsontwerpen en proberen op die manier hun invloed aan te wenden om mediation een formele status te geven.

De aangesloten mediators bij deze beide beroepsverenigingen kunnen zich alleen inschrijven als zij de daarvoor gevolgde opleidingen hebben gevolgd. 

Frank Mediation is aangesloten bij het ADR. Deze beroepsvereniging spreekt mij méér aan vanwege de flexibiliteit die de mediator geboden wordt in zijn dagelijkse beroepsuitoefening. Daarnaast zijn de educatiemogelijkheden breder en de kosten voor deelname aan deze beroepsvereniging lager.

De mediator heeft mediation niet als zijn hoofdtaak, maar doet het erbij!

Mediation vraagt een heel andere benadering dan een zuiver juridische zoals deze vaak door advocaten wordt ingezet. Advocaten zijn primair opgeleid om voor één van de partijen te procederen bij de Rechtbank of andere rechtscolleges. Dat is hun core business. Steeds meer advocaten doen mediation erbij. Advocaten denken vanuit hun juridische kader. Enigszins meebewegen of buiten de wettelijke kaders oplossingen zoeken zonder in strijd met de wet te handelen, druist al snel in tegen de aard van de advocaat. Dat is begrijpelijk, maar lastig als een advocaat tevens mediator is.

Voor een psycholoog ligt dat heel anders. Zij kunnen veel makkelijker de rol van mediator op zich nemen en hebben vanuit de opleiding voldoende juridische kennis meegekregen.

Sterker is het om een mediator te kiezen die mediation als zijn hoofdactiviteit heeft en gespecialiseerd is in één of twee gebieden. 

Je kiest de mediator alléén op basis van zijn specialismen. Dan ga je te snel! Let erop of je een klik voelt met de mediator.

Je wilt snel van je conflict af en je kiest een mediator uit op basis van zijn specialismen. Je kijkt verder niet of je een “klik” voelt met de mediator. Hier gaat het meeste mis. Niet elke goed gespecialiseerde mediator is de juiste persoon voor jou en je conflictpartner. Er moet een “klik” zijn. Als de “klik” er niet is, kan je er beter niet aan beginnen! Zoek dan verder naar een andere mediator!

Als de mediator dit bespreekbaar maakt, heb je te maken met een goede mediator die zijn vak serieus neemt. Hij zal adviseren  op zoek te gaan naar een andere mediator.  Zo'n mediator gaat niet voor zijn eigen financiële gewin, maar heeft een duurzame oplossing van jouw conflict op het oog. 

Om te bepalen of je met Frank Mediation een “klik” voelt, heb je verschillende mogelijkheden:

 • Een gratis kennismakingsgesprek van een half uur in Deventer en/of
 • Het opvragen van een gratis E-Book waarin ik schrijf wat voor type persoon ik ben en hoe ik werk. Deze kan je opvragen via https://frankmediation.nl/home Scrol even naar beneden. Na “Waarom zou je samenwerken met Frank Mediation?” kan je het e-book  opvragen.  

Je conflictpartner kiest de mediator uit en jij gaat mee!

Zorg dat je altijd een eigen mening vormt over de mediator. Er is niks geks aan dat als jij geen goed gevoel hebt bij de mediator die je conflictpartner heeft uitgekozen, je dit kenbaar maakt. Je conflictpartner zal het niet waarderen, maar een goede mediator wel. Als een mediator dat waardeert, kan je er nog eens over nadenken. Probeert de mediator je te overtuigen om toch bij hem/haar het mediationtraject te volgen, ren dan snel de deur uit!

Let op de non verbale communicatie en de houding van de mediator.

Dat is voor de hand liggend, maar heel veel mensen slaan geen acht op hun gevoel als ze de non verbale signalen onbewust waarnemen. Aan de houding van de mediator kan je vaak al zien in hoeverre hij betrokken is bij zijn cliënten.

De houding van de mediator moet belangstellend zijn naar jullie. Oprechte belangstelling. Vaak kan je dat merken aan de oogopslag. Ook een mediator is natuurlijk een mens. Reken hem niet gelijk af op verkeerde vragen. Hij zal zeker doorvragen en naar jullie achtergronden informeren.

Vraag naar het netwerk van de mediator

Mediator zijn is een echt vak, maar een mediator kan nooit alles tot  in detail weten. Als het goed is beschikt hij over een team van adviseurs die hij kan inschakelen.  Vraag daarnaar!

De mediator zal moeten aangeven dat daarvan gebruik gemaakt wordt. De kosten daarvan zullen buiten het mediationtraject vallen. De mediator zal moeten vragen of hij gebruik van de adviseurs van jullie kan maken. Dat heeft als voordeel dat bestaande informatie later goed verwerkt kan worden in de vaststellingsovereenkomst.  Een goede mediator overlegt hoe hiermee om te gaan: óf jullie zelf leggen contact met jullie adviseurs óf de mediator neemt die taak van jullie over. 

Levenservaring van de mediator

Mediation is voor de mediator ook zijn boterham. Voor de mediator heeft het ook een zakelijk kant.  Als zijn belang is zijn zakelijke succes te vergroten is daar niks mis mee, maar het gaat om de manier waarop. Als de mediator in innemend persoon is, er voor jullie beiden kan zijn en hij/zij het vermogen heeft om boven jullie problematiek uit te stijgen, dan heb je er echt wat aan. Hierbij speelt levenservaring en levensvisie van de persoon van de mediator een belangrijke rol. Je voelt al snel genoeg aan of dat het geval is. 

Hoge rekeningen sturen met uurtarieven boven de € 250 - € 300 bij echtscheidingen is niet in de haak. Bedrijfsgroei is ook te realiseren door goede marketing. Vraag naar hoe de mediator zijn marketing regelt. Hij zal je er graag over vertellen. 

Het eindresultaat van het conflict voor jullie

Vraag wat je van mediation mag verwachten. De mediator zal zich moeten stretchen om tot een oplossing te komen. Als het goed is, vraagt hij dat ook van jullie. Als het een eerlijke mediator is, zal hij niet schromen om door te vragen om zo duidelijkheid te krijgen over jullie dieperliggende pijnen.

Zou je de mediator als vriend kunnen zien?

Je gaat dieperliggende gevoelens met iemand delen. Dan is het belangrijk dat je de mediator kan vertrouwen. Hij heeft een geheimhoudingsplicht. Hij zal niet snel een vriend van je worden, maar in de gesprekken moet je toch het gevoel hebben dat het een vriend zou kunnen zijn. Na afloop van het mediationtraject zie je, als het goed is, de mediator niet meer. Dan moet je een goed gevoel aan hem overhouden. Wellicht kan je dat tevoren al inschatten.


Aanbevelingen 
 • Zorg dat je contact zoekt met een mediator die aangesloten is bij één van deze beroepsverenigingen!
 • Kies een mediator die mediation full-time doet en zich heeft gespecialiseerd in één of twee deelgebieden! 
 • Ga op zoek naar de “klik” met de mediator en let erop of de mediator ook op zoek is naar de “klik” met jou en je conflictpartner. Is de mediator niet op zoek naar de “klik” met jullie, dan is de kans groot dat het de mediator alleen gaat om zijn geldelijk gewin.
 • Zeg tegen je conflictpartner dat je graag gezamenlijk op zoek gaat naar een mediator waar jullie beiden een goed gevoel bij hebben.
 •  Gebruik je intuïtie en let erop of de mediator doorvraagt.
 • Besprek met de mediator hoe er van zijn netwerk gebruik gemaakt wordt.
 •  Vraag hoe de mediator zijn marketing voor zijn bedrijf regelt.
 • Maak jullie verwachtingen en die van de mediator tevoren inzichtelijk. Werk naar een einddoel toe en bespreek wat je van elkaar verwacht.
 • Bepaal of je de mediator als vriend zou kunnen zien.

Conclusie

Je kan het niet hebben dat je conflict groter en erger wordt. En het kan ook niet zo zijn dat de mediator zelf een nieuw conflict oproept dan wel de nieuwe conflictpartner wordt. Dan is de mediator echt verkeerd bezig. Jammer genoeg gebeurt dat wel eens. Ik vind dat triest. Daarom is het van belang dat je een mediator uitkiest die er voor jou en je conflictpartner is en het vermogen heeft dat om boven jullie problematiek uit te stijgen. Daarom is levenservaring en  inlevingsvermogen nog belangrijker dan dat de mediator bijvoorbeeld lid is van een bepaalde beroepsvereniging. Dat is slechts een uithangbord en het zegt niets over de persoon van de mediator zelf, laat staan zijn of haar kwaliteiten. 

Veel succes met de keuze van je mediator. 

Om je op weg te helpen, raad ik je aan de gratis video te bekijken. De video zal gepresenteerd worden in je Inbox van je e-mailbox. 

About the Author Frank

In mijn werk houd ik mij bezig met familiekwesties en arbeidsgeschillen. De familiekwesties hebben voornamelijk betrekking op echtscheidingen en erfeniskwesties. De arbeidsgeschillen gaan over spanningen op het werk en (het afwenden van) ontslagprocedures. Ik ben geregistreerd bij de (inter-)nationaal erkende beroepsvereniging voor mediators, onderhandelaars, conflictcoaches en arbiters, genaamd het ADR (Alternative Dispute Resolution).

follow me on:

Leave a Comment: